top of page

Publicatie Online pentru
Oamenii de Bună Credință
care s-au săturat
de promovarea urii 

Writer's pictureVocea Grasilor

RÂDEM DE VIAȚĂ. SĂ NU RÂDĂ EA DE NOI. ȘI DE MOARTE. ȘI DE TOT CE E. Cel mai tare finish de serial românesc din toate timpurile. CLANUL de DAMIAN&BUGNAR@PROTV.



Vine TĂTUȚU peste noi și eu n-am apucat să scriu despre CLANUL. Masterpiece-ul DAMIAN & BUGNAR de pe PROTV.


E foarte greu să scriu despre lucruri care-mi plac mult. Și mi-e al naibii de greu să scriu despre lucruri pe care le ador.

Iar CLANUL se încadrează la mine în categoria a doua. De fapt a treia chiar.


Din patru sezoane, am croncănit la vreo 2 episoade. La vreo două episoade am strâmbat din nas că au băgat apă sau au dat-o pe lălăială cu amor.



Noi, la Vocea Grasilor, secția Doar Filme-n Cap, am votat în unanimitate CLANUL ca cea mai bună producție românească de televiziune din toate timpurile. Am vrut să zicem cea mai bună după ’90, dar după puțin gândit ne-am răzgândit.

Ne-am uitat și la ce e pe afară. Și CLANUL ne-a ieșit mai bun ca 95% dintre producțiile NETFLIX. Masterpiece-ul DAMIAN & BUGNAR@PROTV stă cu privirea sus și poate bea cot la cot cu Narcos, Casa de Papel sau Stranger Things.


Noi așa zicem. Nu suntem critici de film. Suntem iubitori de cinema și televiziune.



Pentru că nu avem destul internet să zicem tot ce ar fi de spus de spre CLANUL, zicem doar despre finalul lui.


Acolo iarăși zicem ca mai sus. Finalul din CLANUL de pe ProTV e cel mai fain și surprinzător final de serial românesc văzut de noi vreodată. PUR ȘI SIMPLU AM URLAT OAUUUUUU!!!! GENIALLL!!!

Un om, sau doi, care scriu strict pentru salariu, nu puteau scrie așa ceva.


Practic, când Villainul serialului - Bebe Măcelaru - își spune speech-ul de adio, te regăsești în fiecare cuvânt rostit de Mihăiță.

Când analfabetul ordinar zice :


“Liber. Ăsta a fost luxul meu. Si e și acuma. Am trăit liber. Și liber mor.”

Pur și simplu repeți fiecare cuvânt al lui. Simți că vine din tine fiecare cuvânt.


Iar când continuă cu agramatismele lui :


Eu am trăit viața. Nu m-a trăit ea pe mine. / Și moartea la fel. Nu mă moare ea pe mine. / O omor eu pe ea.

Te ridici în picioare și strigi către ecran : DA. DA.



Iar apoi, când zice :


RÂDEM DE VIAȚĂ. SĂ NU RÂDĂ EA DE NOI. ȘI DE MOARTE. ȘI DE TOT CE E.

Am simțit pentru prima oară în viață impulsul de a mă mâzgăli pe piele. Să-mi fac un tatuaj. Cu vorbele jegosului. Personajului.


Așa că le-am împrumutat. Vorbele.


Oricărui copil care mă va întreba vreodată despre viață o să-i recomand vorbele măcelarului din CLANUL. care traduse în limbaj de om zic cam așa :


Fă-ți temele, încearcă să faci să-ți fie cât mai bine, dar nu te lua niciodată mai în serios decât e cazul. Oricum ai face, vor fi momente în care viața va râde de tine. N-ai cum să crezi că ție n-o să ți se întâmple. Dar nu sta cu capul jos mai mult decât e cazul . Râde și tu de ea. De viață. Și de moarte. Și de tot.

Oricât m-am gândit și le-am sucit, n-am găsit ceva românesc care să se apropie ca scris de CLANUL by DAMIAN&BUGNAR@PROTV. Nici măcar 10 trepte mai jos.


Anghel Damian

Și pentru ca CLANUL să fie un produs perfect, DAMIAN a făcut ceea ce nu prea am văzut să facă scenariștii români când dau lovitura.


A zis stop când treaba era în modul full speed. Mai bine să ne fie dor decât să ne săturăm de TĂTUȚU.

N-a lungit-o. N-a băgat apă. N-a tras de bani fiind penibil.

Mastermind.



BIIIGGGG LIKEEEE!

HATS OFF DAMIAN&BUGNAR@PROTV.

Și mai vrem!


Cristian Boros




AAA, și mai trebuie să zic ceva de Mihăiță. GEORGE MIHĂIȚĂ.


N-am fost niciodată fanul lui. Probabil am rămas cu sechele de când l-am văzut în copilărie în rol de măgar. Sau ceva personaj cu urechi mari, care mă făcea să mă arunc sub scaun de frică atunci când apărea pe ecran.


Dar rolul Bebe Măcelaru e scris de adoratori ai săi. Iar boșorogul pur și simplu strălucește în CLANUL. Cu tot limbajul lui de analfabet educat la școala vieții și dinții ăia strâmbi care se încalecă unul peste altul, personajul făcut de Mihăiță te fascinează. Când e Mihăiță în cadru, totul în jur blurează. Borfașul e zeu, îl vezi doar pe el. Abia aștepți să-i auzi și savurezi greșelile gramaticale.


Tot la noi, la Vocea Grasilor, secția Doar Filme-cap am votat unanim că se pșă de sus cu presiune pe personajul lui Jack Nicholson din The Departed-ul lui Scorsese. L-am văzut și pe ăla de ‘nspe mii de ori și pentru noi e în top 10 all time filme de cinema. Di Caprio, Damon, Whalberg, Sheen, Winstone sau Farmiga sunt oauuuu. Dar acolo Costello-ul lui Nicholson e mai degrabă complementar.

O fi mai tare in ansamblu americanu’ decât al nostru. E și normal. A avut mai multe joburi notabile de făcut de-a lungul timpului. Și marketing de Hollywood. E american, ftl să-l ft.


Dar când pui în balanță strict CLANUL / The Departed, Mihăiță îl spulberă pe Nicholson. Te face să adori cu toată inima un personaj despre care mintea îți spune că e o scursură umană. Un jeg pe care-l vrei mort în trei secunde. Când moare Costello zici foarte bine, lasă-l naibii in cuva excavatorului.

Mihăiță în schimb te-a făcut să vrei să-l vezi pe Măcelaru măcar 6-7 sezoane. Pe mine și nevestica din dotare ne-a făcut să fixăm ziua de luni ca ziua CLANUL.


DA. Și ne-a mai făcut ceva. Din cauza CLANUL de DAMIAN&BUGNAR@PROTV ne-am făcut abonament la voyo. Dap.



Dar până la urmă e bine.

Fiindcă TĂTUȚU vine acum mai întâi pe voyo.ro

vocea banner pt web Large.jpeg
ROMANIA I WANT CIVILIZATA Large.jpeg
Lashes by Lexi Large.jpeg

BIHOR IS BEAUTIFUL

Giulia Blaj- Oradea Beach Volley 2024 - 12 of 103 Large.jpeg

DE LA BIHOR . RO

THE VOCEA GALBEN _ ALB _NEGRU STYLISH REGISTEREDwhite CU S 2 squre  Large.png
DA ONLINEUL 2024-2025 Large.jpeg
DA ONLINEUL 2024-2025 Large.jpeg
bottom of page