top of page

Publicatie Online pentru
Oamenii de Bună Credință
care s-au săturat
de promovarea urii 

Writer's pictureDE LA BIHOR. RO

200...PENTRU AVRAM IANCU. Universitatea Oradea vrea să facă Crăișorul Munților Icon în școlile din Bihor. Proiectul este coordonat de prorectorul Sorin Șipoș. Înscrieri până la 31 octombrie



Preluare media.uoradea.ro.


Universitatea din Oradea omagiază încă o dată bicentenarul nașterii „Crăișorului Munților”, Avram Iancu. De această, figura legendarului erou al moților va fi evocată în școlile județului Bihor.


Proiectul „200... PENTRU AVRAM IANCU!” este un proiect județean cu participarea internațională a Universității din Padova și a Universității de Stat din Moldova.


Organizat de Universitatea din Oradea, prin: Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Școala Doctorală de Istorie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, proiectul „se adresează tuturor școlilor din județul Bihor, scopul său fiind popularizarea imaginii Crăișorului Munților și a valorilor care i-au călăuzit viața, în rândul elevilor de gimnaziu și liceu”, precizează organizatorii.


„Propunem participanților două etape principale în derularea acestui proiect: vizionarea docudramei «Avram Iancu împotriva imperiului» în școlile partenere și punerea în scenă, cu elevii, a unei piese de teatru despre viața și activitatea lui Avram Iancu.


Piesa, adaptată nivelului de înțelegere specific elevilor, va avea un scenariu scris și pus la dispoziția școlilor de un grup format din istorici și cadre didactice”, declară prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, adăugând că proiectul se derulează până la 1 mai 2025.


Din fiecare școală pot participa, în proiect, maxim 3 cadre didactice, indiferent de specializare. Prioritate au profesorii de istorie.


Înscrierea unei școli în proiect se face prin completarea celor două anexe: (Anexa 1 și Anexa 2), accesibile la această adresă: https://www.facebook.com/profile.php?id=61553709212815, scanarea și trimiterea lor pe adresa de email: scoaladoctoraladeistorie@gmail.com.


Data limită de înscriere este 31 octombrie 2024.

Prin înscriere, fiecare școală capătă statutul de partener în cadrul proiectului, iar cadrele didactice înscrise devin automat membre ale acestuia.


„Până azi, 21 octombrie 2024, douăzeci de școli și colegii din Bihor ne-au transmis intenția de a lua parte din acest proiect”, a mai anunțat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, adăugând că data limită pentru înscriere este 31 octombrie.

Filmul „Avram Iancu împotriva imperiului” va fi prezentat, în data de 1 noiembrie 2024, la Universitatea din Chișinău și, în 2 decembrie, la Universitatea din Padova.



IMAGINI / TEXT

vocea banner pt web Large.jpeg
ROMANIA I WANT CIVILIZATA Large.jpeg
Lashes by Lexi Large.jpeg

BIHOR IS BEAUTIFUL

Giulia Blaj- Oradea Beach Volley 2024 - 12 of 103 Large.jpeg

DE LA BIHOR . RO

THE VOCEA GALBEN _ ALB _NEGRU STYLISH REGISTEREDwhite CU S 2 squre  Large.png
DA ONLINEUL 2024-2025 Large.jpeg
DA ONLINEUL 2024-2025 Large.jpeg
bottom of page